Darmowa dostawa od 200,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak wygląda proces palenia kawy i jaki stopień palenia wybrać do ekspresu?

2022-11-04
Jak wygląda proces palenia kawy i jaki stopień palenia wybrać do ekspresu?

Skoro trafiłeś do naszego kawowego świata, możemy przypuszczać, że napar ten towarzyszy Ci w codziennym życiu. A może wręcz jesteś prawdziwym kawoszem? Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, jaką drogę przebywają ziarna kawowca, zanim dostarczą prawdziwej rozkoszy Twoim kubkom smakowym? A może nie do końca wiesz, co oznacza informacja o stopniu palenia zawarta na opakowaniach? Spieszymy z pomocą, by jeszcze głębiej wprowadzić Cię w świat kawy!

 

Proces palenia kawy - od zielonych ziaren do aromatycznej kawy

Na proces palenia kawy składają się zasadniczo 3 etapy:
● czyszczenie,
● palenie,
● chłodzenie.

Możemy dodać do nich również proces pakowania, a w niektórych przypadkach proces mielenia, w wyniku którego powstaje m.in. kawa mielona. Zacznijmy jednak od samego początku, kiedy to rzemieślnicza palarnia kawy otrzymuje dostawę ziaren kawowca.

1. Przygotowanie ziaren przed wypalaniem kawy
Worki z zielonymi ziarnami kawy są otwierane ręcznie lub maszynowo. Następnie trafiają do leja samowyładowczego i to właśnie w nim usuwane są wszelkie zanieczyszczenia. Po zważeniu ziarna trafiają do zasobników magazynowych, skąd zostają przeniesione do palarni kawy. To właśnie w tym miejscu odbywa się najważniejszy proces, dzięki któremu z ziaren kawowca wydobywane są najlepsze walory smakowe.

2. Proces wypalania w palarni kawy
Palarnie kawy ustawiają i kontrolują podczas procesu palenia optymalną temperaturę, tak by uzyskać oczekiwany efekt. W zależności od pożądanego stopnia wypalania ziaren także czas poddawania działaniu wysokiej temperatury jest różny. Palenie kawy może trwać od kilku do nawet 30kilkudziesięciu minut. Aby ziarna wypalały się równomiernie, zostają umieszczone w specjalnym, wirującym bębnie. To właśnie na tym etapie dochodzi również do odparowywania wody z ziaren, co w konsekwencji zmniejsza ich wagę.

3. Chłodzenie kawy
Zanim kawa trafi do opakowań, musi zostać schłodzona. Ziarna kawy nie są pozostawiane do samodzielnego schłodzenia, ponieważ wówczas nie doszłoby do zatrzymania zachodzących w nich procesów fizycznych i chemicznych, tym samym po pewnym czasie nie nadawałyby się do spożycia. Pomiędzy chłodzeniem a pakowaniem możemy wyróżnić jeszcze jeden etap - odgazowywanie. Ziarna są wówczas pozostawiane na kilka, a czasem nawet kilkanaście dni. Po tym czasie zostają zapakowane i trafiają na sklep kawy. Kawa świeżo palona, nie jest więc dosłownie świeżo po wypalaniu - zalecane jest odczekanie ok. 3 - 5 dni od daty palenia.

W procesie palenia kawy zielone ziarna kawowca zmieniają:
● kolor,
● smak,
● strukturę,
● zapach.

Jaki stopień palenia wybrać do ekspresu?

Dowiedziałeś się, że czas wypalania kawy zależy od pożądanego stopnia wypalania ziaren. W związku z tym możemy wyróżnić 4 podstawowe stopnie wypalenia ziaren:
● palenie jasne,
● palenie średnie,
● palenie średnio ciemne,
● palenie ciemne.

Stopień wypalenia kawy warto dopasować do metody parzenia. To właśnie od odpowiedniego dopasowania zależą walory smakowe, intensywność, aromat, a nawet ilość kofeiny w naparze. W ekspresach ciśnieniowych, w których mamy do czynienia z najbardziej intensywnym procesem ekstrakcji specjaliści pracujący w naszym sklepie z kawą zalecają kawę ziarnistą o stopniu palenia średnio ciemnym lub średnim.

Nadal masz wątpliwości co do dopasowania stopnia palenia? Nasz sklep z kawą w Konstancinie, a także pracownicy odbierający telefony czekają na Twoje pytania!

Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 729 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-26
Wzorowo, jak zwykle.
2024-03-08
Wszystko ok
pixel